poniedziałek

Pancit Canton - przepis, kuchnia filipińska

Cześć!

Pragnę podzielić się z Wami przepisem na pyszne i bardzo pożywne danie Pancit Canton. Obecnie jest to typowe danie kuchni filipińskiej, jednak jego korzeni należy szukać w Chinach. 

Do przygotowania Pancit Canton niezbędny jest wok.


Pancit Canton
Pancit Canton


Składniki:
Pancit Canton składniki
10 dkg chińskiego makaronu (gruby jak do chow mein)
20 dkg krewetek mrożonych
15 dkg wieprzowiny
20 dkg piersi z kurczaka
pół małej główki kapusty pekińskiej
3 różyczki kalafiora
10 dkg szynki
cebula
2 pieczarki
marchewka
ćwiartka selera
mały kawałek imbiru
olej sezamowy
łyżka mąki kukurydzianej
kostka rosołowa
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Najpierw najlepiej jest przygotować sobie wszystkie składniki: przepłukujemy krewetki, mięso i piersi z kurczaka kroimy w kostki, szynkę kroimy w plasterki a następnie na paski,  kapustę kroimy na paski, kalafiora dzielimy na małe różyczki, cebulę, pieczarki oraz marchew kroimy w plasterki, imbir i seler kroimy na małe kawałeczki. Kostkę rosołową rozrabiamy w szklance wrzątku. Następnie na oliwie podsmażamy cebulę i dodajemy do niej krewetki. Smażymy aż zniknie odór.

Pancit Canton smażone krewetki

Potem dodajemy mięso, szynkę, pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, zalewamy rozrobioną kostką rosołową i dodajemy dużą łyżkę mąki kukurydzianej, żeby troszkę zagęścić potrawę.

Pancit Canton smażone mięso i krewetki

Następnie dodajemy resztę warzyw i podgotowujemy. Doprawiamy do smaku. Na koniec skrapiamy danie kilkoma kroplami oleju sezamowego i mieszamy. W garnku gotujemy makaron według przepisu. Makaron powinien być miękki. Podajemy kładąc na talerzu najpierw makaron, potem warzywa z mięsem. Gotowe :-)

Pancit Canton gotowe


Smacznego!
Kastiana



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...