czwartek

Zupa curry z kurczakiem i kukurydzą - przepis, kuchnia chińska

Cześć!

Tym razem proponuję pyszną i nie wymagającą wielu składników zupę z kuchni chińskiej. Kluczowym składnikiem zupy curry z kurczakiem i kukurydzą jest mała kukurydza w kolbach. Zupa zawiera tylko zdrowe składniki, dlatego szczerze polecam :-)


Zupa curry z kurczakiem i kukurydzą
Zupa curry z kurczakiem i kukurydzą


Zupa curry z kurczakiem i kukurydzą składnikiSkładniki:
puszka kukurydzy konserwowej
30 dag porcji drobiowej rosołowej
1 pietruszka
2 marchewki
ćwiartka selera
1 por
35 dag piersi z kurczaka
2 słoiki z mini kolbami kukurydzy
szczypiorek
1 cm laski imbiru
1 łyżka przyprawy curry
4 łyżki sosu sojowego




Na początek z porcji rosołowej , marchewki, pietruszki, pora i selera przygotowujemy bulion drobiowy. Kroimy piersi z kurczaka na paseczki i wrzucamy do bulionu. Gdy paski się ugotują, odcedzamy kukurydzę z puszki (nie kolby) i miksujemy razem z 200 ml bulionu. Dodajemy zmiksowaną kukurydzę do reszty zupy i mieszamy. Kroimy kolby na mniejsze kawałeczki (wg uznania) i wrzucamy do zupy. Po zagotowaniu zmniejszamy nieco ogień i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Następnie ścieramy na tarce imbir i dodajemy do go zupy wraz z łyżką curry i 4 łyżkami sosu sojowego. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 12 min. Jeśli zupa jest za mało doprawiona można dodać jeszcze troszkę curry i sosu sojowego do smaku. Na koniec kroimy i dodajemy szczypiorek. Gotowe!

Zupa curry z kurczakiem i kukurydzą kuchnia chińska


Smacznego :-)
Kastiana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...