czwartek

Gotowane roladki z piersi kurczaka - przepis

Cześć!

Może to danie nie wygląda zbyt ciekawie, ale jest jak najbardziej zjadliwe ;-) Ogólny smak może być nieco mdły dla osób, które lubią dobrze przyprawione jedzenie, ale napewno mogę polecić to jako obiad dla osób przestrzegających diety, jako że mięso i warzywa nie były smażone a gotowane. Dodatkowo, powstały wywar można wykorzystać jako zupę po dodaniu ulubionych składników, tak więc nic się nie zmarnuje :-)

Gotowane roladki z piersi kurczaka
Gotowane roladki z piersi kurczaka


Gotowane roladki z piersi kurczaka składniki
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 dymki ze szczypiorkiem
po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek pora,
kawałek selera
3 małe różyczki brokułów
3 ząbki czosnku
łyżeczka masła
majeranek
sól
pieprz

Najpierw rozbijamy piersi z kurczaka na cienkie plastry, żeby mięso nie przyklejało się do tłuczka lepiej rozbijać przez foliowy woreczek.Rozbite piersi z kurczaka obsypujemy solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekanym czosnkiem. Papryki kroimy w dość cienkie słupki. Na rozłożone plastry kurczaka nakładany kilka słupków papryki z każdego rodzaju i po kawałku dymki ze szczypiorkiem. Następnie ciasno zwijamy w roladki i obwiązujemy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczkami. Roladki wkładamy do wrzątku i dodajemy resztę pokrojonych warzyw (marchewki, pietruszki, pora, selera, brokuły). Roladki należy gotować ok. 20 min. Następnie podajemy je wraz z warzywami z wywaru (lub tylko ich częścią, a resztę można wykorzystać na zupę) i ryżem lub ziemniakami.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...