Pragnę podzielić się z Wami przepisem na pyszne i bardzo pożywne danie Pancit Canton. Obecnie jest to typowe danie kuchni filipińskiej, jednak jego korzeni należy szukać w Chinach.
Do przygotowania Pancit Canton niezbędny jest wok.
Pancit Canton
Składniki:
10 dkg chińskiego makaronu (gruby jak do chow mein)
20 dkg krewetek mrożonych
15 dkg wieprzowiny
20 dkg piersi z kurczaka
pół małej główki kapusty pekińskiej
3 różyczki kalafiora
10 dkg szynki
cebula
2 pieczarki
marchewka
ćwiartka selera
mały kawałek imbiru
olej sezamowy
łyżka mąki kukurydzianej
kostka rosołowa
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Najpierw najlepiej jest przygotować sobie wszystkie składniki: przepłukujemy krewetki, mięso i piersi z kurczaka kroimy w kostki, szynkę kroimy w plasterki a następnie na paski, kapustę kroimy na paski, kalafiora dzielimy na małe różyczki, cebulę, pieczarki oraz marchew kroimy w plasterki, imbir i seler kroimy na małe kawałeczki. Kostkę rosołową rozrabiamy w szklance wrzątku. Następnie na oliwie podsmażamy cebulę i dodajemy do niej krewetki. Smażymy aż zniknie odór.
Smacznego!
Kastiana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz